zonnepanelenU kunt uw energierekening omlaag brengen door zonnepanelen te (laten) installeren. Deze panelen zetten licht om in elektrische energie. Zonnepanelen wekken de meeste energie op bij helder weer omdat dan het meeste zonlicht de aarde bereikt. De panelen werken echter ook goed op bewolkte dagen, omdat bewolking slechts een deel van het zonlicht tegenhoudt
Afhankelijk van uw jaarverbruik kunt U bepalen hoeveel zonnepanelen U nodig zou hebben om uw jaarverbruik af te dekken. U kunt er uiteraard ook voor kiezen om minder panelen te plaatsen om uw energierekening te verlagen. Meer zonnepanelen plaatsen dan U nodig heeft is, gezien de vergoeding die U voor de extra capaciteit ontvangt en de eis dat U zich dan als ondernemer dient in te schrijven, financieel niet verstandig. Zonnepanelen installeren moet wel goed en precies gebeuren. Het vergt ook enige expertise bij de keuze, opstelling, constructie en aansluiting.
Niet alleen voor het optimale rendement, maar tevens voor een degelijke en duurzame montage en veilige aansluiting op uw installatie.

Langdurig rendement

De opbrengst van zonnepanelen neemt langzaam af over de jaren en de levensduur is over het algemeen zo’n 35 jaar. Vrijwel alle paneelfabrikanten geven de garantie dat na 25 jaar nog minimaal 80% van de originele opbrengst behaald wordt. De gelijkstroom wordt met een omvormer omgezet in 230V wisselspanning en zonnepanelen met een eigen omvormer verdienen daarbij de voorkeur. De installatie is dan eenvoudig uit te breiden en af te stemmen op uw budget, de installatiekosten zijn lager, schaduw heeft minder invloed op het totaalrendement, U heeft geen last van het geluid van de omvormer(s) en de panelen zijn bij een verhuizing eenvoudiger mee te nemen.

Opbrengst zonnepanelen

Zonnepanelen leveren hun maximale opbrengst op een zuid-west tot zuid-oost georienteerd schuin dak. Monokristallijne zonnecellen bieden het hoogste rendement, maar zijn duurder in aanschaf vergeleken met de goedkopere polykristallijn zonnecellen. Door het hogere rendement verdienen de hogere kosten zich echter snel terug. Bij een enkelfase spanningsvoorziening met een hoofdzekering van 35A, kunt U een zonnepanelen installatie van max. 4600Wp plaatsen, wat overeenkomt met 18 100X160 cm. 255Wp, panelen verdeeld over 6 elektra groepen.

Als vuistregel geldt dat U de investering op zonnepanelen binnen 7 tot 10 jaar heeft terugverdiend. Dat is een financieel rendement van minimaal 8%. Een betere spaarrekening is er niet !
Als bedrijf kunt U bovendien in aanmerking komen voor de subsidie op Duurzame Energie Investering (EIA). Voor particulieren wordt door de overheid jaarlijks een beperkt budget aan subsidies beschikbaar gesteld. Kijk op agentschapnl.nl of en hoe U hiervoor in aanmerking zou kunnen komen. Gezien de geringe tegemoetkoming en beperkingen is het financieel echter niet gunstig om de beslissing zonnepanelen te plaatsen af te laten hangen van een eventuele subsidie toekenning.