Een plat dak verschilt op een aantal punten met een hellend dak. De dakbedekking die op platte daken wordt gebruikt is bijvoorbeeld anders dan die op hellende of schuine daken. Dit is nodig omdat een plat dak op een andere manier tegen water en zonlicht moet beschermen. Op een plat dak vloeit het water niet door de zwaartekracht naar beneden van het dak af. Zo komt het veel vaker voor dat op platte daken sprake is van stilstaand water. Door deze verschillen is de levensduur van een plat dak een stuk korter dan die van een schuin dak. Afhankelijk van het type dakbedekking gaat een plat dak minimaal 10 jaar mee. Deze levensduur kan je nog verlengen door goed onderhoud aan het dak te plegen. In dit artikel wordt uitgelegd wanneer het tijd is om een plat dak te vervangen.

Soorten dakbedekking voor platte daken

Op platte daken worden andere soorten dakbedekking gebruikt dan op schuine daken. Dakpannen bijvoorbeeld kan je niet op een plat dak gebruiken omdat het water niet schuin van het dak afloopt. De meest voorkomende soorten dakbedekking voor platte daken zijn: bitumen, EPDM en PVC. Ieder van deze soorten dakbedekking hebben hun eigen voor- en nadelen. Zo zijn de prijzen voor het materiaal verschillend, de levensduur, bestandheid tegen zon en ook de kosten voor het plaatsen van de dakbedekkingen zijn verschillend.

Tekenen dat een plat dak vervangen moet worden

Platte daken zijn behoorlijk stevig en hoef je echt niet om de paar jaar te vervangen. Toch zal de dakbedekking voor een plat dak eerder slijten dan die van een schuin dak. Om waterschade als gevolg van lekkages te voorkomen is het daarom belangrijk dat de staat van het dak goed in de gaten gehouden wordt. Let bijvoorbeeld op scheuren en barsten in de dakbedekking. Dit zou een teken kunnen zijn dat er spoedig een lekkage gaat ontstaan. Een kleine lekkage kan je vaak nog plaatselijk repareren. Komen lekkages echter steeds vaker voor en op verschillende plekken van het dak dan is het moment aangebroken om het plat dak te vervangen.

Onderhoud aan een plat dak plegen

Om de levensduur van een plat dak te verlengen en ervoor te zorgen dat de dakbedekking in een goede staat blijft moet regelmatig onderhoud uitgevoerd worden. De beste manier om een plat dak te onderhouden is door deze te controleren na iedere regenbui. Controleer dan of er stilstaand water op het dak achterblijft. Dit water zou binnen drie dagen van het dak moeten zijn verdwenen. Als water namelijk langer stilstaat op het dak dan kan dit permanente schade aan de dakbedekking veroorzaken. Mocht een plat dak vervangen moeten worden. Informeer dan bij de dakdekker wat de oorzaak was van het beschadigen van de oude dakbedekking. Aan de hand hiervan zou je voor een andere soort dakbedekking kunnen kiezen die beter bestand is tegen de omstandigheden die de schade hebben veroorzaakt.