Vochtproblemen kunnen zomaar ontstaan op verschillende plaatsen in ons huis. Dit kan erg vervelend zijn zeker omdat het soms erg moeilijk is om te bepalen waar het lek nou precies vandaan komt. Het kan zelfs voorkomen dat iets al maanden of jaren lekt en het pas veel later opgemerkt wordt. Dit alles kan een aanzienlijke schade aan je interieur brengen en dit wil je zo snel mogelijk op zien te lossen en het liefst door zo min mogelijk open te breken. De moderne lekdetectie apparatuur kan ons goed helpen en bijstaan bij deze problemen.

Lekkages aan de waterleiding kunnen op veel plekken voorkomen in huis. Op een centraal punt in huis komt de waterleiding binnen die zich dan vertakt in veel afzonderlijke leidingen. Vaak kan bij deze vertakkingen een lekkage optreden, meestal is dit een klein lek. Dit proces gaat wel 24 uur per dag door en kan dus voor een aanzienlijke schade zorgen als het te laat is opgemerkt.

Lekdetectie

Er zijn specialisten op het gebied van lekdetectie, zoals Lekkageservice.nl. Deze specialist heeft allerlei geavanceerde apparatuur om zo snel mogelijk het lek te vinden zonder het halve huis open te breken. Een van de eerste apparaten die de specialist zal gebruiken is een infraroodcamera. Door deze camera kan hij warmteverschillen waarnemen in vloeren en muren. Als ergens water vandaan komt, zal dit te zien zijn met de infraroodcamera. Door gericht naar het probleem te zoeken hoeft er weinig in huis opengebroken te worden en kan het probleem gericht aangepakt worden.

De specialist kan ook gebruik maken van een ultrasone detectie. Bij deze methode worden er geluidsgolven gebruikt om gericht naar het probleem te zoeken. Deze geluidsgolven komen weer terug in het apparaat nadat ze gebruikt zijn en kan iets vertellen over problemen die zich achter een muur of vloer bevinden.

Tenslotte kan in sommige gevallen gebruik worden gemaakt van een kleine camera die door het buizennetwerk heen kan, op zoek naar het lek.