Wanneer je denkt aan lekkage, denk je misschien snel aan een lekkage in de leidingen in de muur. Een veelvoorkomend probleem is echter ook een lekkage in het dak. Nu lekt het misschien alleen op de zolder waar je nooit komt, maar toch is het slim om zo snel mogelijk te de dakdekker te laten komen. Hieronder lees je meer over waarom je in het geval van lekkage altijd de dakdekker moet bellen.

Oorzaken

Je gaat ervanuit dat je een stevig dak hebt, dus waarom kan er dan toch lekkage ontstaan? Het ontstaan van lekkage op het dak kan verschillende redenen hebben.

Allereerst kan het aan de dakpannen liggen. Het kan zijn dat er dakpannen zijn verschoven of kapot zijn gegaan tijdens bijvoorbeeld een storm. Een verstopte dakgoot of niet goed aangesloten regenpijp kunnen de oorzaak zijn van een lekkage.

Bij een plat dak wordt er vaak gebruik gemaakt van rollen bitumen, als deze niet goed zijn vast gebrand kan dat lekkage veroorzaken.

Vaak is het lastig om het beginpunt van de lekkage te vinden. Het kan namelijk zijn dat het water in de isolatie doorloopt naar een andere kant. Een dakdekker heeft verstand en ervaring en zal het lek sneller kunnen vinden dan jijzelf. Het is daarom dus verstandig om reparaties door een goede dakdekker te laten doen.

Gevolgen

De gevolgen van lekkage kunnen erg naar zijn, er kan schade ontstaan aan je woning, maar de gevolgen van lekkage kunnen ook schadelijk zijn voor je gezondheid.

Wanneer je het lek niet snel laat repareren, wordt de kans op schade steeds groter. Er kan schimmel- en zwamvorming ontstaan in de houten constructies in het dak. Dit zorgt ervoor dat het hout aangetast wordt en minder stevig is.

Voor jouzelf zijn schimmels in huis ook niet goed. Mensen met allergieën hebben vaak sneller last van schimmels, maar ook mensen zonder allergieën kunnen op lange termijn last krijgen van de schimmels. Schimmels tasten het immuunsysteem namelijk aan, je lichaam moet dus meer moeite dan normaal en je kan je slechter of ziek voelen. Bij mensen die sowieso al een verslechterd immuunsysteem hebben, zijn de risico’s op ziekte nog groter.

Wat te doen?

Nu je weet wat de gevolgen van schimmel kunnen zijn, weet je wat je te doen staat zodra je een lek vindt: bel de dakdekker. Veel dakdekkers hebben een spoeddienst, je wordt dan binnen 24 uur geholpen. Een enkele dakdekker is zelf ‘s nachts en staat dus letterlijk altijd voor je klaar.