keukenAls je de keuken wilt vernieuwen, dan is het slim om een goede keuken te kiezen. Op deze manier kun je het huis meer eigen maken. Je moet echter een aantal zaken goed op een rijtje zetten zodat je veel geld uit kunt besparen. Grijp de kans, huurders hebben steeds meer mogelijkheden om de woning te gaan verbeteren. Je mag de woning aanpassen en dat biedt natuurlijk veel voordelen. Als je gebruik maakt van goed uitgevoerde verbeteringen dan staan de verhuurders er vaak goed tegenover.

Toestemming nodig

Toestemming vragen is wel belangrijk, als je grote veranderingen wil doen dan moet je dat altijd met de verhuurder bespreken. Als de verhuurbaarheid en de waarde van de woning niet veranderen dan mag de verhuurder de toestemming niet weigeren. Bij betrek moeten verhuurders vaak een overnamevergoeding betalen voor de verbeteringen die zijn gedaan.

De kosten

Je kunt een nieuwe keuken willen met een ingebouwde koel en vries combinatie, ook een ingebouwde combi oven behoord tot de mogelijkheden. De kosten bedragen bijvoorbeeld 5000 euro. Je hebt overleg gehad en er wordt een vergoeding afgesproken van 2500 euro. Als je de woning gaat verlaten wordt dit bedrag door de verhuurder aan je uitgekeerd. De afschrijving kan dan 300 euro per jaar zijn dus als je dan na drie jaar gaat, dan krijg je nog 1600 euro van de verhuurder.

Afspraken op papier

Het is daarom wel mogelijk dat je zelf aan de huurwoning gaat klussen, maar zorg er altijd voor dat de afspraken op papier worden gezet. De verhuurder kan je wel beloven mee te betalen, maar als je uit de woning gaat om welke reden dan ook wordt er dan ook betaald? Maak duidelijke afspraken en zorg dat je deze beide hebt ondertekend want dan kun je pas zekerheid krijgen dat je ook echt geld krijgt als je de woning bijvoorbeeld na drie jaar gaat verlaten. Verder is het van groot belang dat je na gaat denken over de opties die je hebt om de huurwoningen aan te passen, je kunt namelijk wel denken aan de keuken, maar er zijn nog meer dingen waar je aan kunt werken zodat je ook op de energiekosten kunt gaan besparen bijvoorbeeld. Het is daarom goed om even de tijd te nemen en ook samen met de verhuurder om de tafel te gaan zitten om te kijken welke mogelijkheden er zijn. Ontdek daarom nu zelf wat jij als huurder allemaal mag doen. Sinds de nieuwe wetten van 2003 mag je namelijk veel meer doen. Je kunt de huurwoning nu meer als je eigen woning maken, investeren in de keuken of een badkamer, het mag nu allemaal maar let er op, altijd even toestemming vragen. De verhuurder zal het vast en zeker niet weigeren als je goede plannen hebt, maar met toestemming kun je meer bereiken en kun je de kosten ook delen. Op deze manier heb je er beide wat aan en wordt het huis ook steeds meer waard. Daar is de verhuurder natuurlijk ook blij mee en daarom zal hij ook een deel mee gaan betalen. Kijk daarom samen naar de mogelijkheden die het huis beter kunnen maken en deel dan de kosten, zet het een en ander op papier en zorg dat je beide de papieren in handen hebt en weet wat de afspraken zijn. Alles wat je vast kunt leggen moet je vastleggen zodat alles na wordt gekomen en niemand voor verrassingen komt te staan. Het is belangrijk om te zien wat de mogelijkheden zijn van de verhuurder en de huurder, je rechten en plichten zijn belangrijk. Neem deze daarom goed door en handel hier naar. Je kunt er namelijk een leuke eigen woning van maken als jij de woning aan gaat passen.