kozijnenBij de aanschaf van kozijnen is voor veel mensen de vraag “kies ik voor houten kozijnen of voor kunststof kozijnen?”. De keuze hangt natuurlijk voor een groot deel af van uw voorkeur en het budget dat u te besteden hebt. Er zijn een aantal zaken die u mee kunnen nemen bij uw beslissing.

De prijzen van kozijnen

Vaak wordt gezegd dat kunststofkozijnen goedkoper zijn dan houten kozijnen, of anders gezegd houten kozijnen zijn duurder. Dit is echter maar de vraag omdat er meestal niet gekeken wordt naar de levensduur van de materialen. In het algemeen kun je zeggen dat een kunststof kozijn ongeveer 30 jaar meegaat en daarna volledig afgeschreven is. Stel nu dat u uw huis voorziet van kunststof kozijnen dat al gauw € 15.000 kost, dan betekent dat, dat u dit over 30 jaar moet afschrijven. Dit wordt mede veroorzaakt door het feit dat kunststof kozijnen niet te repareren zijn. Na 30 jaar is de kans groot dat een kunststof kozijn beschadigd is geraakt en deze zal dus in zijn geheel vervangen moet worden.

Als we dan kijken naar houten kozijnen, dan kunnen deze wrijwel altijd gerestaureerd worden. Nemen we de levensduur van 30 jaar erbij, dan zal een houten kozijn na deze 30 jaar niet vervangen hoeven te worden, maar wellicht alleen gerepareerd. Dit aanzienlijk goedkoper dan het plaatsen van een nieuw kozijn.

Kortom, een kunststof kozijn is in de aanschaf misschien goedkoper maar neem in uw berekening ook de levensduur mee. Het kan dan goed zijn dat u op hele andere gedachten komt en uiteindelijk toch kiest voor houten kozijnen.