Hoewel het voor ons misschien heel gewoon is, zijn kasten vaak het meest gebruikte hulpmiddel in een woning. Er zijn talloze verschillende kasten, voor elke ruimte en voor allerlei verschillende doelen. Een populaire kast is de garderobekast. De naam zegt het al, hierin bewaar je je garderobe. Daarom wordt een garderobekast in de volksmond ook vaak kledingkast genoemd. Deze termen wisselen nogal eens. Maar omdat een garderobekast vaak in de slaapkamer staat, wordt deze kast ook dikwijls een slaapkamerkast genoemd. Welke naam je er ook aan wilt geven, het doel van een garderobekast is het opbergen van voornamelijk kleding. Nu zijn er van garderobekasten ook veel verschillende soorten en maten te verkrijgen en ook met diverse systemen.

Verschillende soorten garderobekast systemen

Het is een beetje afhankelijk van je voorkeur, maar ook van de ruimte die je in je slaapkamer of andere ruimte hebt, waar je een garderobekast wilt plaatsen. Er is keuze uit de volgende systemen:

Schuifdeurkast
De schuifdeurkast is heel handig als je je garderobe kwijt wilt in een kleine ruimte. Een garderobe schuifdeurkast zal minder ruimte innemen omdat deze geen openslaande deuren heeft. Ook ziet een schuifdeurkast er wat moderner uit. Omdat de deuren in de kast zijn geplaatst, komt er niet veel stof in de kast.

Zweefdeurkast
De zweefdeurkast verschilt niet veel van de schuifdeurkast. Het is meer een cosmetisch verschil. De schuifdeurkast heeft aan zowel de boven- als de onderkant een rails lopen waar de kastdeur in loopt. Bij de zweefdeurkast hangen de deuren aan de bovenste rails en heeft dus geen rails aan de onderkant. Velen vinden een zweefdeurkast daarom mooier.

Draaideurkast
Dit systeem werd in het verleden het meeste voor een garderobe kast gebruikt en is het meest bekende kastsysteem. Het is handig in gebruik en veelal ook goedkoper dan een schuifdeurkast. Nadeel kan zijn, dat je wel ruimte moet hebben. Voor heel kleine kamers is een draaideurkast daarom misschien minder geschikt.

Vouwdeurkast
Misschien niet alom bekend, maar ook een vorm van een draaideurkast, maar de kastdeur zit in rails vast en kan gevouwen worden. Hij gebruikt alleen minder ruimte dan de deuren van een draaideurkast en komt hierdoor wat compacter over.

Kant en klaar of op maat gemaakt garderobekast?

Afhankelijk van je wensen kan je een garderobekast in een woonwinkel of bouwmarkt kopen, maar je kan ook een garderobekast op maat laten maken. Er zitten aan beide opties voor- en nadelen aan. Koop je een garderobekast in de winkel dan hebben deze kasten vaak een standaard afmeting. Dit is niet erg, maar wel als je juist een specifieke afmeting zoekt. Ook is er een kans dat je een dergelijke garderobekast ook bij iemand anders ziet staan, omdat deze kasten standaard zijn en vaak in massa geproduceerd worden. Heb je juist een nis of een ruimte met afwijkende maten, dan kan je ook een garderobekast op maat laten maken. Dit is wel wat duurder, maar je hebt wel een unieke kast, die exact in de daarvoor bestemde ruimte past.