Meer en meer huizen worden tegenwoordig van een alarmsysteem voorzien. Deze groeiende populariteit komt door de dalende prijs van alarmsystemen, maar ook door de extra functionaliteiten die mogelijk zijn met de systemen. Hoewel de primaire taak van een alarmsysteem blijft om te waarschuwen in geval van een inbraak zijn er hiernaast nog meer voordelen op te noemen. De slotenmaker Antwerpen deelt in dit artikel vier voordelen van een alarmsysteem waar je misschien niet meteen aan zult denken. Dit zijn ook meteen de belangrijke redenen waarom je zou kunnen besluiten om een alarmsysteem voor jouw woning aan te schaffen.

Inbraken voorkomen

De meeste mensen beschouwen de functie van een alarmsysteem meer als een hulpmiddel om inbraakpogingen te ontdekken dan om deze te voorkomen. Immers gaat een alarmsysteem pas af wanneer er een poging tot inbraak wordt gedaan. Studies wijzen echter uit dat alarmsystemen ook daadwerkelijk inbraken preventief voorkomen. De installatie van een alarmsysteem door een beveiligingsexpert gaat vaak gepaard met het plaatsen van stickers op ramen en deuren waaruit duidelijk blijkt dat de woning professioneel beveiligd is. Voor veel inbrekers is het zien van deze stickers genoeg reden om toch op zoek te gaan naar een andere woning om in te breken.

Situatie thuis monitoren

Veel alarmsystemen stellen je tegenwoordig in staat om de situatie thuis te monitoren vanaf je smartphone. Zo is het bijvoorbeeld mogelijk om live videobeelden te kijken op je telefoon. Dit kan handig zijn wanneer je huisdieren of kinderen in de gaten wilt houden terwijl je op je werk bent. Je hebt overigens niet perse camerabewaking nodig om de situatie thuis te monitoren. Een systeem met slimme sloten laat je onder andere ook bijhouden wie de woning binnenkomt op welk tijdstip.

Brand en CO2 melders

De veiligheid in huis wordt met een alarmsysteem niet alleen verhoogd door inbraken actief en preventief te voorkomen. Moderne alarmsystemen beschermen ook tegen andere gevaren. Zo kunnen bijvoorbeeld ook rookmelders en CO2 melders met het controlepaneel van een alarmsysteem communiceren. Zo is het mogelijk om in het geval van een woningbrand automatisch de brandweer in te schakelen.

Lagere verzekeringskosten

De slotenmaker Antwerpen meldt ook dat er financiƫle voordelen verbonden zijn aan de installatie van een alarmsysteem. Zo kunnen er flinke kortingen verkregen worden op de kosten van een verzekering. Met de lagere verzekeringskosten kan iedere maand een bedrag bespaard worden waarmee de investering van het alarmsysteem terugverdiend kan worden. Ook kan je dit bespaarde geld gebruiken om de abonnementskosten voor het monitoren van het systeem door een meldkamer te betalen.