dak isoleren

Je bent aan het stoken. Waar gaat je warmte dan voornamelijk heen? Inderdaad, naar het dak. Je hoeft geen natuurkundige te zijn, om te weten dat warmte opstijgt. Het is dus een evidente keuze om je dak te isoleren. Overkappend comfort!

Zit dat niet standaard in mijn woning?

Helaas nog niet overal. Best vreemd, gezien de vele puntige daken in ons land. Vooral bij de oudere huizen (voor 1980), zijn veel daken nog niet geïsoleerd. In een niet geïsoleerde woning is het dak warm (dat kun je goed zien in de winter, als er sneeuw ligt), terwijl dat eigenlijk niet nodig is. Als iets warm is in huis, betekent dat die handmatig verwarmd is. Een dak verwarmen, dat is zonde! Zeker als je bedenkt dat het dak warmte vasthoudt.

Wat zijn de voordelen van dakisolatie?

Een gemiddeld dak is best groot qua oppervlakte. Als je geen dakisolatie hebt, wordt die hele oppervlakte warm gestookt. Dat kost behoorlijk wat stoken, om dat warm te krijgen! Meer dan zonde, want een warm dak voegt niets toe aan je wooncomfort. Sterker nog, dat belemmert het juist. Een traditioneel, niet-geïsoleerd dak krijgt de meeste warmte. Omdat de warmte wordt vastgehouden, moet er meer gestookt worden om de rest van het huis op temperatuur te krijgen. Afhankelijk van jouw dak, steek je tot wel 3x meer!

 

Meer stoken betekent: hogere stookkosten, meer milieuvervuiling en een langere opwarmperiode in huis. Een geïsoleerd dak gaat dit allemaal tegen.

Isoleren is wel hartstikke duur, toch?

Over het algemeen moet je bij isoleren uitgaan van een investering. De vuistregel is: isoleren is investeren, geen snelle verdienmethode. Maar, gezien het oppervlakte van het dak en de besparing, is dakisolatie de meest rendabele isolatiekeuze. Als je kijkt naar gevelisolatie, spouwisolatie en vloerisolatie, heb je met dakisolatie het allersnelste je investering terug. Bij andere vormen van isolatie draait het veelal om de achterliggende redenen van isoleren.

 

Dakisolatie is echter een hele economische oplossing. Op meerdere fronten! Met dakisolatie kun je meerdere vormen van schimmel en vochtvorming voorkomen, wat latere kosten bespaart, mocht je je huis ooit verkopen. Over verkopen gesproken; met dakisolatie verhoog je de waarde van je huis. Een niet-geïsoleerde woning is significant minder waard, dan een woning met deugdelijke isolatie.

Tevens verbeter je met dakisolatie de zuinigheid van je huis. Om de zuinigheid van een huis aan te geven, wordt er vaak gebruik gemaakt van een energielabel. Je kunt een label van F (zeer onzuinig) tot en met A (buitengewoon zuinig). Het toevoegen van zonnepanelen, duurzame cv-ketel én isolatie kunnen je label verhogen. Dat helpt in grote mate bij de verkoop.

Wooncomfort

Met isoleren krijg je een aangename woning. Simpel gezegd: je woonplezier stijgt. Je huis is sneller warm, je betaalt minder aan stoken én je maakt een gewiekste beslissing op het gebied van rendement!

 

Laat je wooncomfort stijgen, in plaats van de warmte!